De Haagse koffietent

Een ode aan de Haagse Koffietent.

Een koffietent of koffiehuis is, zoals Harrie Jekkers mooi beschrijft, ‘een houten keetje van vijf bij zes meter waar alle problemen van de wereld inpassen, en die worden door de arbeiders met een bakkie pleur eventjes opgelost en geanalyseerd in een paar seconden.’ Inmiddels zijn er verschillende koffiehuizen, koffietenten en koffiekiosken van verschillende groten. Maar nog altijd is het dé plek om werk te vinden, om wereldproblemen op te lossen en uiteraard om een bakkie pleur te drinken en broodje bal te eten.

Ondanks dat er nog best een hoop koffietenten zijn, dreigen ze uit het straatbeeld te verdwijnen. De ene wordt een Thaise toko, de ander een Surinaamse broodjeszaak. Documentaire fotografe Milene van Arendonk vindt dit eeuwig zonde en legt de koffietenten vast voordat ze uit het Haagse straatbeeld dreigen te raken.

Boek over de Haagse koffietent

In 2019 is het boek over dit Haagse fenomeen uitgebracht. Ruim 180 pagina’s met foto’s, quotes en meer van en over de koffietenten in Den Haag. Wil je zeker zijn van een exemplaar? Bestel ‘m dan alvast hier.

Publicaties

Algemeen Dagblad

Posthoorn

Scheveningse Courant

Den Haag FM