Taxi Driver

Tel Aviv, Israel

Hij komt uit Somalië maar houdt niet van de warmte en daarom vertrok hij naar Tromsø. De meest Noordelijke studentenstad ter wereld. Het lijkt mij een grote verandering. Hij vindt het heerlijk. De politie? Die ziet hij soms 24 uur niet. Zo veilig is het er. 

Of hij ons een dagje rond het mooie Kaapstad wil rijden. Zeker weten! Gratis advies krijgen we erbij en de verhalen blijven ons altijd helder in het geheugen. Hij verteld over zijn eerste en enige vlucht. Hoe het vliegtuig opsteeg. Dat vertelt hij niet met woorden maar met geluid. En ja, het voelt alsof we het herbeleven. Zo beeldend, zo enthousiast. Hij maakt impact op ons. 

Taxi chauffeur in Papoea Nieuw Guinea

Bommen? Daar hebben ze in Tel Aviv niet zoveel last van. Maar uiteraard is de oorlog met Palestina een dagelijkse discussie. Of er ooit vrede komt weet hij niet. Hij zal het niet meemaken. Maar hij hoopt dat hij in zijn taxi mensen wat kan meegeven, wat kan informeren, want niemand zou moeten willen leven in een land dat verscheurd wordt door een eeuwigdurende oorlog.

De taxichauffeur. In Nederland stap ik nooit in een taxi, in het buitenland is juist dat het eerste wat ik doe. Taxichauffeurs weten dingen. Ze hebben niet alleen de insider tips, ze kunnen me informeren over de lokale politiek, economie, over de mensen, de talen en hebben altijd leuke anekdotes. Of het nou in Noorwegen, Zuid-Afrika of Israël is. 

Taxi’s in Tel Aviv

Zo ontstond ook mijn fotoproject over taxichauffeurs. Wat mensen normaal vinden, maar het eigenlijk niet is, dat vind ik heerlijk om vast te leggen. Taxi’s, waar zie je ze niet? Ze horen bij het straatbeeld. Een stad zonder taxi’s klopt niet. Maar je komt taxi’s ook op de meest gekke plekken tegen, zoals midden in het Lake District op een bergtop, of op een verlate weg in Finland, ver weg van de bewoonde bevolking. En wat vaak wordt vergeten zijn de mensen in de taxi. De taxichauffeurs. 

Laatst las ik een bericht op LinkedIn. Een taxichauffeur in New York vroeg aan elke klant een tip voor het goede leven. Al die tips heeft hij nu gebundeld in een boek. Prachtig idee. Een taxichauffeur komt allerlei mensen van de samenleving tegen. Kijk alleen al de film Taxi Driver, met Robert de Niro. Een fantastische film die laat zien dat de mensen die in een taxi stappen en kletsen wat doet met de taxichauffeur. Elke meet-cute die we hebben met mensen laat iets achter, een gevoel, een emotie, een herinnering.

En daarom is er geen taxiritje dat ik neem gehuld in stilte. 

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *